Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de technische eigenschappen van ROEF, hoe de montage in zijn werk gaat en welk onderhoud een ROEF-dak nodig heeft? Wil je meer weten over de duurzame eigenschappen en hoe het zit met de isolatiewaarde en de hoeveelheid water die het dak kan bufferen? Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

roef impact slim onderhoud

Technisch en constructief

Het ROEF groendaksysteem voor nieuwbouw bestaat uit een aluminium frame en biobased trays met een mix van sedum en inheemse kruiden. Het frame past op iedere scharnierkap (25-45 graden). De trays met het groen worden daar eenvoudig met traybeugels op vastgezet.

ROEF voor renovatie bestaat uit prefab geïsoleerde dakplaten met daarop een aluminium frame. Op dat frame kunnen eenvoudig de trays met inheems groen en zonnepanelen worden vastgezet. ROEF voor renovatie is er in zijn meest complete vorm inclusief dakranden met nestkasten en bewateringssysteem.

ROEF is modulair en wordt grotendeels in de werkplaats geprefabriceerd. Iedere bouwer en dakdekker kan daardoor een ROEF-dak plaatsen

ROEF past op alle hellende daken – bestaand en nieuw – met een hellingshoek tussen de 25-45 graden.

Er is in de meeste gevallen géén aanpassing van de dakconstructie nodig voor het toepassen van ROEF. Daar hebben we bewust voor gekozen in het ontwerp.

Een belangrijke reden waarom groene daken nu nog niet veel worden geplaatst bij de renovatie van hellende daken is dat de aanpassing van de dakconstructie duur is. Die aanpassing is vrijwel altijd nodig, omdat een groendak zwaar is.

Bij ROEF plaatsen we het groen op de constructief sterkste delen van het dak en de zonnepanelen op de minst sterke delen. Daardoor is aanpassen van de dakconstructie niet nodig. Het bestaande dakbeschot is de basis en blijft liggen. De bestaande dakpannen worden hoogwaardig gerecycled.

Deze zijn beschikbaar. Om meer technische informatie te ontvangen over ROEF kun je ons een mail sturen naar: info@roef.nl

Zowel bij nieuwbouw als bij renovatie is het ROEF damp-open toepasbaar.

Bij renovatie heeft ROEF een Rc van 7. Bij nieuwbouw is het afhankelijk van de gekozen isolatie. Het groen op ROEF heeft een extra isolerende werking. Zo is het in zomer 4-6 graden koeler onder een groendak dan onder een pannendak.

Deze zonnepanelen zijn van Nederlands fabricaat en iets kleiner dan gebruikelijk (315 Wattpiek in plaats van 400 Wattpiek), om genoeg plek over te houden voor het groen en daarmee voor het bufferen van water.

Enphase micro-omvormers zetten de gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken direct om in wisselstroom. Dat is zeer brandveilig en optimaliseert de energieopbrengst per paneel.

Het zonnepanelensysteem van ROEF kan ook eenvoudig en tegen relatief lage kosten worden uitgebreid met een Gateway-kastje dat van het systeem een smart grid maakt. Vraag en aanbod van elektriciteit worden dan optimaal op elkaar afgestemd. Een andere mogelijke uitbereiding is die met PVT-panelen.

Ja, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie is het mogelijk dakkapellen te realiseren op ROEF.

Zeker, toepassing per één woning is mogelijk.

Bij ROEF voor renovatie leveren we een waterbuffervat (regenton) van 400-500 liter. We plaatsen dit vat voor de woning.

Vochtsensoren in het groen geven een seintje aan het waterbuffervat als het percentage vocht onder het minimum komt en bewaterd moet worden. Zodat het groen ook mooi blijft in drogere periodes en er geen leidingwater nodig is voor het bewateren van het groen.

Met Artificial Intelligence maakten we het waterbuffervat nog slimmer. Als data over het weer laten zien dat er extreme buien in aantocht zijn, zorgen we ervoor dat de regenton alvast leeg raakt door het groen op het dak te beregenen en overtollig regenwater weg te laten lopen in het riool. Er is dan weer ruimte in de ton voor regenwater en nat sedum neemt regenwater beter op. Twee factoren die ervoor zorgen dat er minder regenwater in de wijk terecht komt en het riool minder belast wordt.

Bij nieuwbouw is er vrijwel latijd sprake van regenwateropslag in de grond. Dan is er een nog veel grotere opvangcapaciteit én  ontstaan mogelijkheden voor een grijswatersysteem. Het opgevangen regenwater wordt dan niet alleen gebruikt voor het bewateren van het groen op het dak, maar ook voor het doorspoelen van het toilet of voor de wasmachine.

Proces en kosten

Ja. Wij hebben hier informatie en documentatie voor beschikbaar.

Welke subsidies beschikbaar zijn verschilt per gemeente. Er zijn gemeenten met subsidies voor groendaken, regentonnen of het aanbrengen van nestvoorzieningen voor beschermde dieren. Je kan hiervoor het beste contact opnemen met je gemeente.

Dit is afhankelijk van het type project en woning: of het nieuwbouw betreft of renovatie, de grootte van het dak, of er een aansluiting bij de buren toegepast moet worden en ook of het een hoek-, tussen- of vrijstaande woning betreft. Stuur ons een mail en we nemen hierover contact met je op; info@roef.nl

In het kort: pannen en goot verwijderen, enkele panlatten verwijderen, multiplex stroken installeren waar de geprefabriceerde ROEF dakelementen op gemonteerd worden.

Na het plaatsen van de ROEF dakelementen kunnen de dakgoten met de geïntegreerde nestkasten worden gemonteerd. Vervolgens de zonnepanelen (al dan niet met dakramen) en het groen. Als laatste volgt de benevelingsslang voor de bewatering en het waterbuffervat. 

We hebben uiteraard een werkinstructie beschikbaar.

Het ROEF groendaksysteem voor nieuwbouw bestaat uit een aluminium frame en biobased trays met een mix van sedum en inheemse kruiden.

Wij leveren de frames en bevestigingsmaterialen aan in de woning-/dakenfabriek. Daar worden de frames op de waterdichte dakconstructie gemonteerd, waarna de daken kunnen worden uitgeleverd naar de bouw en worden afgemonteerd door de aannemer.

De ROEF-trays met het groen leveren we aan op locatie. Ze worden daar eenvoudig met traybeugels op het frame vastgezet (120 m2 groen per dag).

Jazeker, we kunnen hiervoor alle informatie aanleveren die jullie nodig hebben. 

Relatief weinig. ROEF voor renovatie is zo gemaakt dat er geen aanpassing van de dakconstructie nodig is om ROEF te plaatsen. En het logistieke proces is zo ingericht, dat per dak maar één vrachtwagen de wijk inrijdt met álle materialen. Het complete proces van het plaatsen van een ROEF-dak duurt slechts enkele dagen. 

Voor het plaatsen van een ROEF-dak worden natuurlijk wel steigers rondom de woning geplaatst. En voor de techniek die in het ROEF-dak zit (o.a. sensoren voor de bewatering en de techniek van de zonnepanelen) zijn wat werkzaamheden nodig binnenin de woning (aansluitingen maken). Ook als er doorvoeren nodig zijn in het dak, wordt er even in de woning gewerkt. 

Zeker, we hebben allerlei informatie beschikbaar. Zoals een bewonersbrochure en een opleverbrochure. Ook kunnen we een presentatie verzorgen op de bewonersavond. Voor de bewonersbegeleiders hebben we een FAQ met antwoorden op door bewoners veel gestelde vragen.

roef impact fijner wonen

Onderhoud

Ja, en dat gaat voor een groot deel geautomatiseerd. Elk ROEF-dak wordt uitgerust met sensoren die metingen verrichten in het substraat waar het groen in staat. De sensoren meten onder andere hoe vochtig het substraat is, zodat we weten wanneer het groen water nodig heeft. Dat bewateren gaat vervolgens volledig geautomatiseerd met het opgevangen regenwater uit het bijgeleverde waterbuffervat.

We vliegen daarnaast regelmatig met de drone over de daken voor inspecties en maken dan hoge resolutie beelden van het groen op het dak. Die beelden worden met behulp van artificial intelligence geanalyseerd. Zo weten we hoe het met de kruiden op het dak gaat en of er onderhoud nodig is.

Eén keer per jaar gaan we het dak op om het groen gericht te verzorgen. We gebruiken daarbij een verreiker.

We leveren elk ROEF-dak met een benevelingsslang op het dak, zodat het groen altijd bewaterd kan worden. Ons advies is om die benevelingsslang te koppelen aan een regenwateropslag.

Bij renovatie leveren we dat hele systeem er standaard bij en vangt de bijgeleverde regenton genoeg regenwater op om het ROEF-dak het hele jaar door van water te voorzien (zie ook het antwoord op de vraag hierboven).

Bij nieuwbouw is vaak sprake van regenwateropslag in de bodem, wat ook meer dan genoeg regenwater op kan vangen om ROEF het hele jaar door van water te voorzien. 

Regenwater is beter voor de planten en bewateren met regenwater voorkomt verspilling van kostbaar kraanwater.

Het dak ziet er in elk jaargetijde anders uit. In de winter is het wat bruiner en kaler, zoals overal in de winter de natuur minder groen is.

In het voorjaar staat het dak volop in bloei. Een heel kleurrijk gezicht met roze, gele, paarse en witte bloemen.

Nee, het groen op het dak hoeft niet te worden gemaaid. Wel gaan we één keer per jaar het dak op om het groen gericht te verzorgen.

Bij ROEF voor renovatie leveren we een waterbuffervat (regenton) van 400-500 liter. We plaatsen dit vat voor de woning.

Vochtsensoren in het groen geven een seintje aan het waterbuffervat als het percentage vocht onder het minimum komt en bewaterd moet worden. Zodat het groen ook mooi blijft in drogere periodes en er geen leidingwater nodig is voor het bewateren van het groen.

Met Artificial Intelligence maakten we het waterbuffervat nog slimmer. Als data over het weer laten zien dat er extreme buien in aantocht zijn, zorgen we ervoor dat de regenton alvast leeg raakt door het groen op het dak te beregenen en overtollig regenwater weg te laten lopen in het riool. Er is dan weer ruimte in de ton voor regenwater en nat sedum neemt regenwater beter op. Twee factoren die ervoor zorgen dat er minder regenwater in de wijk terecht komt en het riool minder belast wordt.

Bij nieuwbouw is er vrijwel latijd sprake van regenwateropslag in de grond. Dan is er een nog veel grotere opvangcapaciteit én  ontstaan mogelijkheden voor een grijswatersysteem. Het opgevangen regenwater wordt dan niet alleen gebruikt voor het bewateren van het groen op het dak, maar ook voor het doorspoelen van het toilet of voor de wasmachine.

Als een zonnepaneel het niet doet krijgen wij daar automatisch een melding van en lossen we het probleem op.

roef kernwaarden groenmakers

Duurzaamheid en circulariteit

ROEF is volledig circulair. Dat betekent dat alle materialen na de levensduur van het dak (>50 jaar) losmaakbaar en herbruikbaar zijn. De trays voor de beplanting op ROEF zijn biobased.

Door de isolerende werking zorgt ROEF voor een warm huis in de winter en een koel huis in de zomer. Eigen energieopwekking met zonnepanelen verlaagt de energierekening voor de bewoners.

ROEF heeft inheemse beplanting en de mogelijkheid van nestkasten voor vogels en vleermuizen én bijenhotels. Het dak creëert daarmee een tweede laag natuur en draagt bij aan het herstel van de biodiversiteit.

Doordat het dak en de bijgeleverde waterton water bufferen helpt ROEF bij het klimaatbestendig maken van woningen en wijken. Door al deze eigenschappen is ROEF al na 10 jaar regeneratief. Het levert dan in CO2-opslag en natuurherstel meer op dan het aan CO2-uitstoot heeft gekost om te maken.

Ja, ROEF is volledig circulair. Na de levensduur van het dak (>50 jaar) zijn alle materialen losmaakbaar en herbruikbaar. 

Bij renovatie heeft ROEF een Rc van 7. Bij nieuwbouw is het afhankelijk van de gekozen isolatie. Het groen op ROEF heeft een extra isolerende werking. Zo is het in zomer 4-6 graden koeler onder een groendak dan onder een pannendak.

Ja, berekeningen laten zien dat ROEF na 10 jaar regeneratief is. Het dak levert dan in CO2-opslag en natuurherstel meer op dan het aan CO2-uitstoot heeft gekost om te maken.

ROEF biedt een oplossing op veel thema’s die nu urgent zijn: duurzame energie opwekken, isoleren, circulair bouwen, klimaatadaptatie, water bufferen, natuur toevoegen, de biodiversiteit herstellen, toekomstbestendig bouwen, woningen comfortabeler en gezonder maken om in te wonen en snel en eenvoudig renoveren. ROEF wordt gemaakt in een sociale werkplaats.

Wat ROEF verder toekomstbestendig maakt is dat het dak aanpasbaar is. Dit is wat ons betreft een onmisbare eigenschap in deze tijd van grote veranderingen. Een dak gaat immers gemiddeld 50-100 jaar mee. ROEF kan in de tijd worden aangepast aan nieuwe wensen, technieken en ontwikkelingen.

ROEF is aanpasbaar, omdat het losmaakbaar is. De trays met het groen bijvoorbeeld, worden eenvoudig op het dak vastgezet en kunnen er dus ook eenvoudig vanaf worden gehaald.

Ook belangrijk: de waterkerende laag zit onder de trays. Als er later aanpassingen nodig of gewenst zijn (doorvoeren, extra zonnepanelen toevoegen), kan dat zonder veel moeite gerealiseerd worden. Bij veel andere groendaksystemen kan dat niet.

ROEF is daarnaast goed uit te breiden. Extra zonnepanelen, dakramen en dakkapellen kunnen in de toekomst makkelijk worden toegevoegd.

De beplanting op het dak houdt warmte vast in de winter en zorgt voor verkoeling in de zomer. In de zomer scheelt dit onder het dak gemiddeld 4-6 graden Celsius in vergelijking met een traditioneel pannendak. Ook op straat is het in een groene wijk koeler dan in een wijk met veel steen en pannen.

ROEF houdt ook regenwater vast en helpt daarmee wateroverlast in de wijk en overbelasting van het riool bij fikse buien te verminderen. ROEF kan 31,5 liter regenwater bufferen per m2 groen. Ook het waterbuffervat vangt natuurlijk regenwater op.

De ROEF waterbuffervat wordt mede aangestuurd met behulp van Artificial Intelligence. Ook data over het weer kunnen daarbij helpen. Als er een piekbui aankomt, maakt het vat zichzelf alvast leeg, zodat het maximaal regenwater opvangt tijdens de piekbui en de druk op het riool wordt verlaagd. 

Voor ROEF ontwikkelden we speciale trays voor het groen. Ze kunnen door de vierkante vorm meer substraat bevatten en meer vocht vasthouden. Zo kan ROEF 31,5 liter regenwater bufferen per m2 groen. Ook het waterbuffervat vangt regenwater op.

Bij renovatie is dat vaak een regenton van 400-600 liter. Bij nieuwbouw regenwateropslag in de grond met een nog veel grotere opvangcapaciteit én  mogelijkheden voor een grijswatersysteem. Het opgevangen regenwater wordt dan niet alleen gebruikt voor het bewateren van het groen op het dak, maar ook voor het doorspoelen van het toilet of voor de wasmachine.

roef impact bij

Natuur en biodiversiteit

Groendaken bevatten vaak alleen sedum. ROEF heeft voor 50% inheemse kruiden die belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Zoals de waardplant voor het Icarusblauwtje, die ook veel andere vlinders, hommels en insecten aantrekt.

We zijn voor het groen op ROEF op zoek gegaan naar de juiste balans tussen de waterbehoefte, onderhoud en de waarde voor de natuur. Sedum heeft weinig water en onderhoud nodig, inheemse kruiden zijn goed voor de biodiversiteit en hebben vaak juist meer waterbehoefte.

De gekozen soorten groeien goed in de beperkte ruimte die ze hebben op het dak. Ze staan hun mannetje onder droge omstandigheden in de zomer en kunnen goed samen groeien met andere planten. Geen dominante soorten dus. Wel soorten die de biodiversiteit bevorderen en na elkaar bloeien, zodat er voor insecten altijd wat te halen is. 

Het groen op ROEF (50% sedum en 50% inheemse kruiden) biedt voedsel en beschutting voor kolibrievlinders, Icarusblauwtjes, vlasbekdwergspanners, citroenvlinders en heel veel andere insecten die belangrijk zijn voor de biodiversiteit.

ROEF heeft daarnaast nestkasten voor gierzwaluwen, huismussen, pimpelmezen, koolmezen, spreeuwen, zwarte roodstaarten, witte kwikstaarten, roodborsten, kauwen, vleermuizen en wilde bijen. We maakten ook al een nestgelegenheid op maat voor de laatvlieger (een beschermde vleermuis).

Aan elke zijde van het dak minimaal vier. Daarnaast is er nog plek voor nestkasten in de kopgevels.

Per ROEF-dak kan worden bepaald welke nestkasten voor de natuur op die plek de meeste waarde hebben. Standaard hebben de dakranden dus plek voor 8 verschillende voorzieningen, plus de nestvoorzieningen in de kopgevels.

ROEF bevat een mix van sedum en inheemse kruiden. De dakranden bevatten geïntegreerde nestkasten voor wilde bijen, allerlei soorten vogels én beschermde diersoorten zoals de gierzwaluw en vleermuizen.

Afhankelijk van de ecologische behoefte in de wijk, kunnen in de dakranden nestkasten geschoven worden voor verschillende soorten dieren en vogels.

Staat je vraag hier niet tussen?

Stuur een mail naar info@roef.nl

roef het slimme groene dak vogel vraag
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.